UNWE
BG EN
Архив
ВНИМАНИЕ: Информацията в този архив не е актуална! Кликнете тук, за да преминете към актуалния сайт на УНСС.
Начало » Събития и снимки

УНСС - Събития и снимки


<- Назад към галериите

15.05.2009 г. Реален казус
ОТБОРЪТ НА ЮРИДИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА УНСС ЗАЕ ДОСТОЙНО
МЯСТО НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ПРАВО НА ЕС

Отбор от Юридическия факултет на УНСС в състав: Дияна Златева, Елисавета Христова, Илияна Мавродиева и Христо Кирилов (треньор), взе участие във втората фаза на международното състезание по право на Европейския съюз, което се организира от Центъра за юридически науки към Университета в Кеймбридж, Великобритания и е под егидата на Съда на Европейските общности в Люксембург. Състезанието се проведе от 1 до 4 май, като в него са взеха участие отбори от България, Хърватска, Полша, Румъния, Украйна, Латвия, Литва и Грузия. Домакин на състезанието тази година бе "Киево-Могилянска академия" в Киев, Украйна.

Състезанието се провежда ежегодно под формата на симулиран съдебен процес пред Съда на Европейската общност, като всеки отбор пледира веднъж на страната на ищеца и веднъж на страната на ответника. Устните пледоарии се развиват като етап от производство по преюдициално запитване, отправено от национален съд. Поставен е реален казус, свързан със свободното движение на стоки и услуги в общността, по който Съдът на Европейската общност предстои да се произнесе.

Отборът на УНСС се класира на девето място между седемнадесет отбора, преминали на втората устна фаза. Един от членовете - Дияна Златева бе отличен с ораторска награда. Първото място бе заето от Варшавския университет, който на финала спечели срещу Университета от Вилнюс. Въпреки че това е първото участие на отбор от УНСС в подобно състезание, съдиите и организаторите бяха впечатлени от представянето на нашите студенти, от добрата работа и отборния им дух.

Отборът е имал възможността да пледира пред Генералния адвокат от съда на Европейската общност г-жа Елеонор Шарпстън, като е отговорил чудесно на многобройните въпроси, които тя е задала в рамките на заседанието.

С доброто си представяне нашият отбор доказа, че УНСС е един от водещите университети, който излъчва подготвени и амбициозни млади юристи. Младите колеги споделиха, че са доволни от представянето си и желаят и занапред отбори от УНСС да вземат участие в него.

Участието стана възможно благодарение на подкрепата в подготовката и участието на отбора от страна на ректора на УНСС проф. Борислав Борисов, декана на Юридическия факултет проф. Христина Балабанова, преподавателите от Юридическия факултет, както и на адвокатско дружество Novelconsult.


.:| За мнения и препоръки пишете на e-mail:
© 2012 УНСС - София |:.